Η περιοχή

   

Κίσσαμος

Η Κίσσαμος ή Καστέλι, κωμόπολη του Νομού Χανίων, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, 36χλμ από την πόλη των Χανίων και στον μυχό του κόλπου της Κισσάμου όντας αξιόλογο εμπορικό και γεωργικό κέντρο.

Η ονομασία Κίσσαμος είναι η παλιά ονομασία της κωμόπολης, χωρίς ασφαλή ερμηνεία προέλευσης, ονομασία την οποία, τα τελευταία χρόνια, η δημοτική αρχή επαναφέρει σε χρήση.

Η ονομασία Καστέλι (Castello), επικρατούσα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, δόθηκε στην πόλη κατά την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας του τόπου από την Γαληνοτάτη Δημοκρατία, τμήματα δε του άλλοτε ισχυρού της ενετικού φρουρίου βρίσκονται σε σημεία της κωμόπολης.

Και οι δύο όροι απαντώνται στην καθημερινή συνομιλία καθώς και στους τουριστικούς οδηγούς.

Στην πόλη υπάρχει Αρχαιολογικό Μουσείο, Κέντρο Υγείας καθ' όλο το 24ωρο, αρκετά εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, γραφεία τουρισμού και ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια και ταβέρνες, καφετέριες και ποικίλες άλλες παροχές.

 

Η εμπορική ζωή της κωμόπολης κυλάει κυρίως στις δύο κεντρικές της οδούς και κατά τους θερινούς μήνες επεκτείνεται και κατά μήκος της παραλίας όπου στον παραλιακό πεζόδρομο κάτοικοι της περιοχής και παραθεριστές απολαμβάνουν ένα περίπατο πλάι στο κύμα ή την φιλοξενία των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων της.

 

Στη βορεινή πλευρά, που απλώνεται η θάλασσα με αμμώδεις παραλίες και ποικιλόμορφες βραχώδεις ακτές, με το λιμάνι που συνδέει την περιοχή με Κύθηρα και Πελοπόννησο και με το γραφικό ψαρολίμανο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει, να περιπλανηθεί ή να χαλαρώσει.

ΜΗΤΕ:1042Κ032Α0180801